تست پارچه و آزمون های مختلف

تست پارچه

تست پارچه به مجموعه آزمون هایی گفته می شود که جهت تعیین خصوصیات منسوجات مورد استفاده قرار می گیرند. به صورت کلی می توان اشاره کرد که تمامی آزمایش های منسوجات برای شناسایی کالا های با کیفیت انجام می شود.

پارچه ها، در صنایع بسیار زیادی مانند لباس و مد، تولید روتختی و…کاربرد دارند. استفاده از این محصول پر کاربرد در صنایع بزرگ باعث شده است، کیفیت تولید و درجه بندی آن از اهمیت بالایی برخوردار باشد.

به همین دلیل، قبل از استفاده از انواع پارچه ها در صنایع مختلف، یک مرحله مهم وجود دارد که حتما باید مورد بررسی قرار گیرد و آن مرحله چیزی نیست جز، تست پارچه مورد نظر


البته می بایست در نظر داشت که در نتیجه تمام این اقدام های تخصصی، اطلاعات بسیار مهم و کاربردی در اختیار افراد متقاضی قرار می گیرد. در ادامه مطالب، جهت تکمیل اطلاعات فوق به بررسی آزمایش های انجام شده بر روی پارچه در صنعت نساجی خواهیم پرداخت.

چرا تست پارچه از اهمیت بالایی برخوردار است؟


انجام آزمون و تست های مختلف روی پارچه باعث می شود تا از سالم بودن ساختار و کیفیت آن مطمئن شویم و بدون هیچ نگرانی از آن در صنعت مورد نظر استفاده کنیم. اما چرا این کار از اهمیت بالایی برخوردار است؟

فرض کنید قبل از استفاده از پارچه، آن را تست نکنیم، این بدین معنا است که پارچه را در شرایط مختلف قرار نداده و نمی دانیم که کیفیت پارچه از چه درجه ای برخوردار است. به همین دلیل استفاده از پارچه ریسک بالایی برای شما دارد.

زیرا ممکن است پس از صرف هزینه تولید لباس با استفاده از پارچه مورد نظر، متوجه کیفیت پایین آن شده و تمامی هزینه هایی که برای تولید لباس کرده اید به هدر برود.


حتما قبل از استفاده از پارچه ها، انواع آزمایش و تست پارچه را روی آن ها انجام دهید تا مطمئن شوید پارچه مورد نظرتان از کیفیت بالایی برخوردار می باشد. اگر می خواهید با مراحل مختلف انواع تست و آزمایش روی پارچه آشنا شوید، پیشنهاد می کنیم تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

درجه بندی پارچه از لحاظ بازرسی نظری


یکی از مهم ترین و ابتدایی ترین روش های تست پارچه، بازرسی نظری آن است. این مرحله اولین مرحله تست و بررسی پارچه می باشد که در آن، نکات ظاهری پارچه مورد بررسی قرار می گیرد. به طور مثال اگر پارچه از لحاظ ظاهری دچار مشکلی باشد، توسط تکنسین این مرحله تشخیص داده شده و گزارش می شود.
برای انجام این مرحله، ابتدا رول پارچه روی دستگاه قرار می گیرد و سپس با سرعتی ثابت و پایین حرکت می کند. همزمان که پارچه در حال حرکت است، تکنسین این بخش، ۴ نقطه از هر متر پارچه را بررسی کرده و در صورت وجود نکته یا مشکلی، آن را گزارش می دهد.

آزمون پارچه

تست رنگ پارچه


مرحله بعدی که در فرایند تست پارچه مورد استفاده قرار می گیرد، تست رنگ پارچه می باشد. این مرحله یکی از مهم ترین مراحلی است که هم برای مشتری پارچه و هم تولید کننده آن از اهمیت بالایی برخوردار است. چرا که رنگ، مهم ترین ویژگی ظاهری پارچه می باشد و می تواند در فروش آن بسیار تاثیر گذار باشد.
نحوه تست رنگ پارچه نیز اینگونه می باشد که مشتری به هنگام سفارش پارچه، رنگ آن را به صورت شماره Pantone انتخاب و ثبت می کند. سپس در این مرحله، شماره Pantone پارچه تولید شده و با پارچه سفارش داده شده تطابق داده می شود تا از مناسب بودن درجه رنگی آن اطمینان حاصل کنند.

تست مقاومت پارگی پارچه


از مهم ترین پارامتر هایی که می تواند در کیفیت و قیمت پارچه تولید شده تاثیر بگذارد، مقاومت پارچه در برابر پارگی می باشد. به همین دلیل در تست پارچه، این مرحله از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این پارامتر با استفاده از عدد بیان می شود، که بیانگر مقاومت پارچه در برابر فشار است.
برای به دست آوردن این عدد، پارچه را بین دو گیره قرار داده و آن ها را به صورت دقیق به گیره ها می بندند. سپس از سمت راست پارچه، گلوله ای صیقلی و بزرگ به نام پاندول، به پارچه فشار وارد می کند.

هر چه فشار گلوله پاندول بیشتر شود، عدد مقاومت پارچه نیز بالا می رود. این روند تا جایی پیش می رود که پارچه پاره شده و گلوله از سمت دیگر، مشخص شود. سپس آخرین عددی که توسط دستگاه ثبت شده را به عنوان عدد مقاومت پارچه قرار می دهند.

تست لغزش نخ


از دیگر مراحل تست پارچه که شاید کمتر به گوشتان خورده باشد، مرحله تست لغزش نخ در پارچه است. از مشکلاتی که ممکن است در هنگام تولید پارچه رخ بدهد، لغزش نخ های آن در امتداد برخی از درز ها می باشد. این امر ممکن است روی ظاهر و کیفیت پارچه تاثیر گذار باشد. به همین دلیل تست آن در پروسه تولید پارچه قرار گرفته است.


برای تست لغزش نخ تار بر روی نخ پود، تکنسین این بخش ابتدا یک نمونه پارچه از قسمت پهن تر آن و در امتداد پود پارچه برش می دهد. سپس نمونه بریده شده را تا کرده و برای آن درز استانداری در موازات نخ تار پارچه، با فاصله مشخصی از لبه تا شده، ایجاد می کند.

سپس دو طرف پارچه در بین گیره ها یا فک های دستگاه تست کشیدگی قرار می گیرند، به طوری که درز مورد نظر، وسط پارچه قرار گیرد. سپس با فشاری که به پارچه وارد می شود، عددی مشخص برای این مورد بیان می شود که گویای مقاومت نخ در برابر لغزش می باشد.

فروشگاه الگوهای آماده خیاطی

آزمون تغییر پارچه پس از شستشو


مرحله آخر از تست پارچه، آزمون تغییر پارچه پس از شستشو می باشد. این مرحله برای تولید کنندگان و مشتریان نهایی پارچه اهمیت بالایی دارد. اگر پارچه مورد نظر پس از شستشو، تغییر سایز پیدا کند، بدین معناست که پارچه از کیفیت تولید بالایی برخوردار نمی باشد و مشتری اعتماد خود را از تولید کننده از دست می دهد. به همین دلیل قبل از تحویل پارچه به مشتری، تولید کننده این تست را در مرحله آخر انجام می دهد.


انجام این مرحله به این گونه است که ابتدا قسمتی مربعی شکل از پارچه بریده شده و درون آن مربعی کوچکتر و به فواصل مساوی از هر ضلع مربع بیرونی کشیده می شود. سپس لباس را در شرایط نا مساعد شستشو قرار داده و پس از آن، فواصل مربع داخلی را اندازه گیری می کنند. اگر این فواصل تغییر کرده باشند، به این معنا است که ابعاد پارچه دچار تغییر شده است.

چگونگی کنترل کیفیت در آزمایشکاه های نساجی

جهت تضمین کیفیت و رفع عیب منسوجات در آزمایشگاه های نساجی، از تکنیک های متعددی پیروی می شود. در بخشی از آزمایش ها اطلاعات مرتبط با مقاومت مکانیکی پارچه ها، استقامت در برابر نخ نما شدن، کشیدگی و تاب برداشتن نخ ثبت خواهد شد.

 در ادامه برای ثبت اطلاعات مرتبط با ظاهر و نمای پارچه ها نیز آزمایش هایی اعمال می شود. این آزمایش ها اطلاعات ارزنده ای مرتبط با میزان بازیابی چروک، احتمال پرز دادن پارچه، ثبات رنگ و تغییرات ابعادی آن ها در اختیار متقاضی قرار می دهند.

روند انجام درجه بندی پارچه ها

درجه بندی پارچه ها تکنیک رایجی است که برای تایید یا عدم تایید کیفیت منسوجات مورد استفاده قرار می گیرد. این تکنیک با تاکید بر آزمایش بصری پارچه تولید شده انجام می شود.

 در این تکنیک پس از بارگذاری رول پارچه و تغییر جهت تابش نور متخصص به بررسی خطا های احتمالی موجود در محصول می پردازد. در طی این آزمایش حداقل ۴ نقطه از قسمت های مختلف یک پارچه مورد بررسی قرار می گیرد.

چگونگی تعیین مقاومت پارچه ها

یکی از اساسی ترین تست های انجام شده بر روی پارچه، آزمون میزان مقاومت آن ها است. جهت تست پارچه برای ثبت کیفیت و تعیین مقدار مقاومت پارچه ها در برابر عوامل تهدید کننده از سه روش زیر استفاده می شود.

·        استفاده از آونگ افتان (Elmendorf)

·        اعمال آزمون کشش با نرخ کشش ثابت

·        استفاده از تکنیک ذوزنقه ای

نکاتی درباره آزمون لغزش نخ

پارچه های مورد استفاده برای دوخت انواع پوشاک می بایست در برابر لغزش نخ مقاومت بالایی داشته باشند. پارچه های مناسب لباس دارای مقاومت مطلوبی در برابر لغزش نخ بر روی پود یا تار هستند.

 تعیین مقاومت این پارچه ها با توجه به یک درز استاندارد انجام می شود. انجام نتیجه بخش این تکنیک آزمایشی توسط یک آزمون گر صورت می گیرد.

تعیین مقاومت پارچه در برابر ترکیدگی

جهت دریافت و تعیین فشار لازم برای ترکیدن پارچه ها، انجام این تست پارچه از اهمیت بسیار ویژه ای برخوردار است. جهت تکمیل اطلاعات فوق، لازم به ذکر است که این تکنیک با پیروی از دو روش متفاوت اجرا می شود. دو روش متناسب برای تعیین مقاومت پارچه عبارتند از:

·        روش هیدرولیکی

·        روش پنوماتیکی

بررسی تفاوت روش های هیدرولیکی و پنوماتیکی برای تست پارچه

در روش هیدرولیکی، آزمونگر با استفاده از یک دیافراگم لاستیکی به همراه فشار سیال نیرویی به سطح پارچه تحمیل می کند.

 در مقابل در روش پنوماتیکی از فشار لازم توسط یک گلوله فولادی در داخل پارچه تامین می شود. تکنیک دوم را برای تعیین مقاومت پارچه های نمدی، بافتنی و چند لایه استفاده می کنند.

زمان انجام تست پارچه ها در آزمایشگاه

آزمون پارچه ها و کنترل کیفیت منسوجات در مراحل اولیه تولید مواد خام تا آخرین مراحل تولید محصول نهایی انجام می شود.

 تمامی آزمون ها و تست پارچه با توجه به استاندارد های از پیش تعیین شده برای الیاف، نخ، ثبات رنگ، ساختار الیاف و طرح های سطحی پارچه صورت می گیرند.

جمع بندی



در این مقاله سعی کردیم اهمیت تست پارچه را به شما عزیزان توضیح داده و ببینیم چرا تولید کنندگان پارچه به این مورد، توجه زیادی می کنند. سپس در ادامه مقاله، به مهم ترین مراحل آزمایش پارچه اشاره کردیم و هر کدام از آن ها را مورد بررسی قرار دادیم. امید است با مطالعه این مقاله، به پاسخ سوالات خود رسیده باشید.

مقالات زیر را بخوانید:

و مقالات بسیار دیگر

دیدگاهتان را بنویسید